De narcissen van Carlos

De narcis is van origine afkomstig uit Spanje en Portugal, waar ze nog overvloedig in het wild groeien. Overal ter wereld spreekt de narcis de mensen al eeuwenlang aan. De tulpenmanie is geheel aan de Engelsen voorbij gegaan, zij vonden de tulp maar niks en zwijmelden weg bij narcissen. Luister maar eens naar dit prachtige gedicht van Willam Wordsworth uit 1804.

De liefde voor de narcis, het vak en bloembollenkennis worden Carlos met de paplepel ingegoten door vader Karel van der Veek. Deze bekende veredelaar verzamelde narcissen, geen plaatjes, maar echte bollen die hij plantte achter zijn boerderij. Deze levende bibliotheek bevat maar liefst 2635 unieke soorten. Waar zijn vader het liefst op het land tussen de bollen zat, slaat Carlos zijn vleugels uit en gaat de hele wereld over op zoek naar narcissen. Het kan niet anders of de collectie trekt ook wereldwijd de aandacht van tuinliefhebbers en vakbroeders.

De klanten komen vanzelf, als bijen op honing, af op de bijzondere narcissen van Carlos. Hij wordt benaderd door The Daffodil Society en door toonaangevende postorderbedrijven als The White Flower Farm, John Scheepers, Colorblends en Old House Gardens uit de USA en dichterbij door Quality Daffodils, Bramcote Bulbs en Choice Bulbs uit Engeland.
In 1992 start hij met de export van narcissen. Niet alleen maar de bollen, maar complete verpakkingen worden in de schuur in Sint Maartenszee ontwikkeld voor zijn klanten. Voorzien van duidelijke planttips gaan ze de deur uit, zodat de klanten jarenlang plezier hebben van hun narcissen.

Als je Carlos ontmoet en het woord narcis valt, dan beginnen zijn ogen meteen te glinsteren. Begint hij eenmaal te vertellen en dat doet hij graag en vol passie, dan duurt het niet lang of je bent zelf helemaal stapel op narcissen.
Dat ultieme lentegevoel, die eerste spruiten uit de grond, de explosieve groei tot bloem, dat is voor hem het mooiste wat er is. Kunnen ze hem nergens vinden, dan zit hij geheid op zijn proeftuin, waar 600 unieke en nieuwe soorten narcissen staan. In het voorjaar mag je zijn proeftuin bezoeken, maar die is ook te bekijken op dit filmpje op youtube dat zijn kinderen gemaakt hebben.

Of het nu de stokoude uit 1893 stammende ‘Seagull’ is of de verleden jaar gedoopte hagelnieuwe ‘Viktoria von den Busche’, ze zijn hem allemaal even dierbaar. Voor een leek zien ze er soms hetzelfde uit, maar Carlos herkent de verschillende soorten in één oogopslag. Voor bollenhandelaars en bollenkwekers is hij dan ook dé vraagbaak op het gebied van narcissen. Als er Michelin sterren uitgedeeld zouden worden voor een narcissenkweker, dan had Carlos er drie.

Denk nu niet dat deze sympathieke man alleen maar narcissen teelt. Deze bezige bij verzint telkens wat nieuws. Hij is bezig met een verzameling krokussen, de teller staat inmiddels al op 400. Door de vele aanvragen van tuinliefhebbers start hij een website voor particulieren waarop de bijzondere collectie van Fluwel te koop is. Daar geeft hij nuttige planttips en verteld hij de leukste verhalen over bloembollen. Dat hij goed kan schrijven laat hij zien in Fluwels Tulpenland waar hij het maken van de teksten over de geschiedenis en de toekomst van de tulp voor zijn rekening neemt. Zijn volgende wens is Fluwel’s Daffodilpark in Engeland, en let maar op dat gaat er komen ook!